Diskuse

Téma: SunLight CMS a Friends of SunLight CMS

Úvodem
Rád bych poděkoval všem, kteří to nevzdali, testovali a morálně podporovali vývoj nové verze. Byla to sakra dlouhá doba, během které se udála spousta věcí a která spolkla kvanta volného času. Během této doby jsem nicméně nezahálel a snažil se pomoci s vývojem a testováním. I za cenu stále se měnícího systému jsem začal pracovat na přepisu některých pluginů. Založil jsem rovněž komunitní projekt Friends of SunLight CMS (zkráceně FoSC), který bude sloužit jako základna pro komunitní pluginy, motivy, překlady a další nástroje.

Komunita komunitě
Všichni jste vítáni, ať už máte znalosti a zkušenosti jakékoliv. Členství nic nestojí a nemá podmínky, prostě buďte blíže ostatním. Chtěl bych sdružit všechny fanoušky, nadšence a zkušené i začínající vývojáře pohybující se v prostředí SunLightu. Tvořme a sdílejme nápady, rady a svou tvorbu s ostatními. Nestane se pak, že se nějaký doplněk ztratí navždy. Každý z nás někdy nějak začínal, tak se nemusíte stydět, může se Vám dostat rady, která Vás posune v tvorbě dál.

Pluginy, motivy a překlady
V tuto chvíli (den po vydání) nejsou ke stažení žádné doplňky. Vězte, že mám připraveno okolo 30 doplňků známých z předešlé verze i některé nové. To samozřejmě není konec, jen musím aktuálně sepsat popisy, udělat screenshoty a vydat to co již je připravené. Můžete rovněž navrhnovat nápady na nové nebo potřebné pluginy. Jen prosím vynechte eshopy, inzerce a podobné mega projekty...

Připojte se
Budu rád, za každého, kdo se stane součástí komunity.
Můžete se přidat na Discord https://discord.gg/aMaPa6p9bv/ odkaz naleznete i v záhlaví tohoto webu vlevo nahoře
Navštivte repozitáře na Githubu: https://github.com/friends-of-sunlight-cms/
postZaslat odpověď
Skvelá práca, bude slovenský preklad a nejaké motívy?
Áno, slovenský preklad je čiastočne hotový, ešte musím skontrolovať a doplniť texty z posledného polroka. Našťastie žijem so Slovenkou, takže budem mať vlastného inšpektora 😁

Motivy budou také, já mám připravený konfigurovatelný Chameleon, ve spolupráci s CX vyjde Minimalistic a máme v repozitářích i Sadmanův GreenForest, ale ten musí projít revizí. Postupem času budou přibývat určitě další.
Osobně musím přitakat, že také přispěju svou troškou do mlýna a to zatím německým překladem a uvidíme, zda tu bude i nějaký zajímavější vzhled/motiv jen se základem php a css ;)

Jinak v oblasti testu se mi občas povede vytvořit i situace ne tak časté a tak se skoro dá říct, že Shiru i Jirku vedu k "blbuvzdornosti" systému i pluginů :D

Osobně ale musím říct, že čím víc do systému pronikám, tím víc mi přijde jednoduché jej využít ;)
Jsem rád že se Sunlight CMS probudil opět k životu a opět se aktivně vyvíjí. Znám ho z doby kdy se jmenoval Webman. Nějaký čas jsem ho používal i na svých webech.

Nápady na zlepšení

- integrace milkdown https://milkdown.dev
- podpora dvoufázového ověření při přihlášení do systému ( Twilio Authy Authenticator, Google Authenticator, LastPass Authenticator apod.)

- předpřipravit nástavbové frameworky pro snadnější tvorbu motivů postavené na Bootstrap, Tailwind CSS.
- snadnější vkládaní videí, obrázků, souborů a ikonek Font Awesome. Tlačítky pod obsahovým editorem.
- z Ankety, Shoutbox, Galerie udělat dodatečný modul ke stažení. Dle stažení pak zjistíte zda je má smysl vyvíjet.
Implementoval jsem parser pro markdown https://sunlight-cms.cz/pluginy/markdown, udělat i editor pro administraci nebude těžké.

podpora dvoufázového ověření při přihlášení do systému ( Twilio Authy Authenticator, Google Authenticator, LastPass Authenticator apod.)

Plugin pro dvoufázové ověření hotový mám, v současnosti se testuje před vydáním. Ještě bych rád přidal záložní kódy pro případ ztráty přístupu k ověřovací aplikaci.

předpřipravit nástavbové frameworky pro snadnější tvorbu motivů postavené na Bootstrap, Tailwind CSS.

V době CSS preprocesorů si může každý ohnout svůj oblíbený CSS framework, nechce se mi udržovat custom verze. To padá na hlavu autora motivu.

snadnější vkládaní videí, obrázků, souborů a ikonek Font Awesome. Tlačítky pod obsahovým editorem.

Je to takový trvalejší problém... Zkoušel jsem dělat addon pro TinyMCE, jenže Responsive File Manager je dlouhodobě neudržovaný, s PHP 8 nefunguje správně a já nemám čas opravovat ho pro svou potřebu a přepisovat části tažené ještě z verze PHP 4. Řešil bych spíše přes nějaký vlastní filemanager v modálním okně, ale záleží co SL dovolí.

z Ankety, Shoutbox, Galerie udělat dodatečný modul ke stažení. Dle stažení pak zjistíte zda je má smysl vyvíjet.

Myslím, že tato verze už se nijak tříštit na menší díly nebude. Možná někdy v budoucnu u SL9