Diskuse

Téma: Vývoj Sunlight

Jak je na tom v současnosti vývoj Sunlight CMS? Delší dobu sleduji ten to CMS a jeho vývoj je více méně na nule. Chybějí inovace a pravidelné aktualizace. Nová verze už nevyšla několik let. Podle mého názoru se autorovi už nevyplatí systém vyvíjet ani na své vlastní projekty. Přijde mi že už je to stejná mumie jako phpRS.
postZaslat odpověď
Ano, žádná nová verze dlouho nevyšla, ale že by se na systému nepracovalo se říci nedá. Na systému se s několika (i celkem) dlouhými pauzami stále pracovalo, veškerá aktivita kolem vývoje byla a je vidět na GitHubu. Hodně částí systému bylo upraveno, někde i kompletně přepracováno. Jako například nový systém pluginů, zanoření stránek, aktualizace přes zip balíčky přímo v administraci. Nechci zde vypisovat vše.

Všichni registrujeme menší aktivitu kolem aktuálního vydání systému, hodně lidí i odešlo, ale jsou tu i noví. Ale určitě na systém nekašleme. Vznikl i projekt Friends of Sunlight CMS, který by chtěl sdružovat všechny opensource pluginy, motivy a překlady pro novou verzi. Zapojit se může každý a přispět tím svou troškou do mlýna.

Konkrétní datum vydání ti sdělit nemohu, protože ho nevím. Vím, že se zde tahle věta objevuje často, ale odpověď na ni zná pouze Shira.
Verze 8 se vyvíjí od roku 2018 a stále není hotový. Verze 7 nevychází ani v udržovacích verzích, každé dva měsíce. Tomuhle systému ujel už vlak, který velmi těžko dožene. Pro tvůrce webových stránek je výhodnější používat CMS v kterém je vidět vývoj.

Kdo bude používat systém, který se prakticky nevyvíjí?
Velmi těžko bude získávat i nové příznivce a tvůrce rozšířeních.

Hodně lidí odešlo protože neviděly vývoj!!!
Osobně Sunlight 7 používám na svém webu. Na verzi 8 se hodně těším a na jiný CMS bych určitě nepřecházel. Mám zkušenost s WordPressem a to už nikdy víc. Na Sunlightu je super, že je svižný a snadno modifikovatelný, což je pro mě jako vývojáře a tvůrce webu naprosto perfektní.

Souhlasím ale s tím, že by už Sunlight 8 měl být vydán, aby byl vidět nějaký postup. Opravy chyb můžeme dělat i potom jako častější patche. Pokud vím, tak z pohledu funkcionalit už se nic dalšího nějakou dobu neplánuje.
Já to neobhajuju, snažil jsem to objasnit. Udělám takové ohlédnutí do minulosti.

Prvním mě známým milníkem pro novou verzi byla polovina roku 2013. Vyšla verze 7.5.3 a měla být poslední z řady 7.5.x, další měla vyjít až inovovaná verze 7.6 . V té době jsme spolupracovali Michalem Landsmanem a Tomášem Smetkou na několika projektech, které jsme začali na této vývojové verzi stavět. S každou součástí na webu, kterou jsme pro jednotlivé projekty vytvořili jsme naráželi na nějaké limity. Dávali jsme tedy zpětnou odezvu, kde je co třeba upravit nebo přidat možnost tu část ovlivnit pluginem.

Shira přišel s novým plugin systémem, který nám otevřel dveře vývoje dokořán. Testing, úpravy, vývoj, požadavky. Některé věci jsme neprosadili. A takhle to pokračovalo zhruba do konce roku 2014 (tuším). Pak přišel nějaký útlum nebo nás měl Shira plně zuby. S odstupem času se mu ani nedivím. A my se v polovině roku 2015 rozhodli pro fork systému a jeho úpravy pod vlastními křídly. Tehdy byly některé věci ze systému úplně odebrané jako třeba zálohování nebo správa boxů, staré nešlo použít kvůli nekompatibilitě a bylo potřeba si vše dodělat. Vývoj vlastní verze trval tuším do konce roku 2016(?), pak jsem začal řešit vážné problémy v osobním životě a přestal dění sledovat.

Vrátil jsem se po několika oficiálních commitech SL 8 na GitHubu. A zapojil se do refaktoringu, implementace některých funkcí z našeho forku a hlavně testování. Souběžně vznikali i některé pluginy a motivy.

Je potřeba si taky uvědomit, že doby kdy jsme měli čas sedět 10h denně nad kódem jsou pryč. Od té doby co mám děti se k PC dostanu jen o víkendech. Já dávám Sunlightu srdce a tolik času kolik můžu, makám na něm stále a když ne přímo na systému tak dělám pluginy. Samozřejmě nikdo tě tu nemůže držet násilím.

Já zůstanu vývojářem pro Sunlight i kdybych tu měl být jediný.
Pamatuji si doby kdy se CMS jmenoval Webman a pak se přejmenoval na Sunlight CMS. Sám jsem ho chvíly používal. Dnes ho spíše sleduji a chybí mě jistota vývoje a popřípadě opravy chyb abych ho mohl někam nasadit.

Jsem si vědom že to byl dříve spíše malý projekt studenta, který měl hafo času. Dnes už je dospělí a má děti. A prostě není tolik času.

Pokud nějaký projekt zbožňuji tak dělám všechno proto aby měl co nejvíce vývojářů. Když jeden dočasně vypadne tak ho nahradí ostatní. Tím se stabilizuje vývoj a může pak CMS vycházet častěji. Rovněž se může pak řešit financování projektu a programátora na plný úvazek.
To Babyborn i ostatním pochybujícím:
-pokud někdo napíše, že vývoj SL sleduje a pečlivě, tak předpokládám, že něco jako Github mu není neznámé a sleduje vývoj i tam a zvláště pokud píše, že se o vývoj zajímá. Sousloví Vývoj Sunlight nebo Github lze zadat i do vyhledávače a navede Vás to na zmínky o Github i vývoji především tam. Navíc Shira sám již psal zde na fóru v nejedné diskusi, že nechce vydávat každou chvilku novou verzi, když se pak muselo měnit v rámci OPP a nových verzí PHP celé jádro a upravit i vnitřní systém pro pluginy, které v 8 mají lepší nasazení a o i vlastní vzhledy atd :)
- příteli, odpusť si prosím srovnávání SL s PHP RS! Ten tebou zmíněný systém je opravdu zastaralý a SL 7.5.5 lze nasadit na 75% free hostingů, což se o předchozím bez ošklivého downgradu PHP říct nedá...
-Pokud uvažujes tak, že Shiru vývoj nebaví, tak se pleteš, právě naopak sám intenzivně pracuje v rámci času na všem, co je třeba a nutně musím zmínit, že na tom nikdo z nás v létě s časem na štíru není! Pochopitelně se každý věnujeme i jiným záležitostem, než projíždění kódu a vydávání opravných verzi, což osobně na mnoha systémech odsuzuju a jsem zajedno s našimi skalními fanoušky a přispěvateli, že méně je někdy lépe a v reálu více ;)
- nikdo ti nikdy nebrání přispět svou troškou do mlýna, obrátit se na Jirku a ostatní zde, co přispívají, že můžeš pomocí třeba i s tvořením pluginu, protože momentálně je možnost různorodá a systém přichází k velké oblibě i do menších klanových skupin a různých fanoušků všemožné ho zaměření. Individuální úpravy s dodržením povinného nejsou zamítnuty, dokonce můžou někoho zaujmout a Ty sám můžeš někomu pomoci a inspirovat ho k užití SL.
-Osobne jsem sám řekl, že se mi SL líbí pro svou velikost a možnost modifikovatelnosti a je přehledný, co se týče verzování, oprav a přehledu upgradu ;) Stojím za Jirkou v tom, že pokud nebude nikdo jiný, zůstanu u SL díky českému původu a možnostem úprav tak dlouho, jak to půjde ;)

Závěrem, nikoho nehanim, ale srovnávat SL s mrtvým projektem, který téměř nikde neběží, mi přijde jako veřejné vykriknuta nadávka na úkor těch, co se sakra snaží něco dělat.
Hlavním problémem CMS je že nevyšla dlouho nová verze. Uživatele nezajímá co se děje na Githubu. Uživatele zajímá výsledek. Který v současnosti Není.
Poslední dobou se setkávám s projekty, které nejsou aktualizované od verze 7.4.3. nebo v lepším případně od verze 7.5.2. A tito lidé mi hlásí nefunkční pluginy nebo chyby, které jsou způsobeny zpětnou nekompatibilitou. Pluginy jsou upravovány tak, aby fungovali na aktuální stabilní verzi.

Takže chceš každé 2 měsíce aktualizaci, když někteří neaktualizují celou dekádu? U nové verze to bude pohodlnější a bez manuálního hrabání se na FTP. Ale i tak to vidím jen na 1-2 updaty ročně, pokud nepůjde o hotfix.
Majoritní verze jednou za dva roky. Mimo cyklus by vycházely jenom opravy a optimalizace.

Co se týče zpětné kontability rozšíření -> to především záleží jakým způsobem bude systém vyvíjen. Modernizace vnitřku systému je důležitá aby se dali použít nejmodernější metody funkce, optimalizace a zabezpečení.

Systém by měl být plně modulární. Vyvinout jenom nezbytný základ a zbytek řešit pomocí rozšířeních.

Jedna rejpavá otázka?
Všimnul jsem si že už čtyři roky není opravená chyba načítaní RSS u diskuse. Prostě se RSS s diskuze nenačte. Z jakého důvodu to není dodneška opravené?
Asi nikdo nepředpokládá, že by každý měsíc vycházela major verze. Ono by ani nebylo, co tam pořád upravovat. Souhlasím s Jirkou, že jedna verze ročně (kromě bug fixů) by klidně stačila. Můj aktuální pohled na věc je následující.

Někdy v roce 2020 Shira psal, že se už moc změn dělat nebude a začátkem roku 2022 psal, že v plánu jsou už jen bug fixy. Nevím, v jakém stavu je dokumentace hcm modulů a extend eventů a jestli existuje skript pro migraci databáze. Máme tedy maximálně tři chybějící části: bug fix, dokumentace, upgrade script.

Dá se předpokládat, že vzhledem k přepisu vlastně celého CMS se v kódu bugů najde ještě hromada (sám už jsem při testování na pár narazil a hlásil je), ale nenarazil jsem na nic, co by bylo tak kritické, že by CMS kvůli tomu nefungoval. Pravděpodobnost, že odhalíme více bugů při takovéto občasném testování je malá. Tímto tempem by verze 8 nevyšla nikdy, takže navrhuji vydat RC (release candidate) verzi pro použití na vlastní nebezpečí. K tomu stačí jen připravit ten script pro upgrade databáze.

Já už jsem si začal přepisovat pluginy, které jsem vytvořil specificky pro svůj web, a případně je upravuji, aby se daly zveřejnit. Pokud budu moct provést migraci dat, jsem ochoten web aktualizovat na verzi 8 i přes riziko bugů, protože by neměl být velký problém je rovnou opravit nebo nějak obejít, dokud ho neopraví někdo jiný. Věřím, že jestli mají být bugy odhaleny, tak nejvíc se jich najde během ostrého provozu.
Strana: 1 2 3 další »